Quantcast
Channel: Vikt – MåBra
Viewing all 952 articles
Browse latest View live

Så håller du motivationen på topp – hela tiden!

$
0
0

Expertens pepptips kan göra halva jobbet!

Om du är som folk är mest så vill du bli starkare, piggare och kanske lite lättare. Men ibland lyckas du inte motivera dig själv.

Allt går att sammanfatta i två ord: mot-ivation och hot-ivation.

– Vi människor vill undvika obehag och uppleva behag. En del gör saker mer för att undvika obehag. De tänker på det värsta som kan hända. Andra gör saker mer för att uppleva behag. De pratar om vad de kan vinna, skapa eller nå, säger Kjell Enhager, expert på motivation och aktuell med boken Skillnaden som gör skillnaden är du (Lava förlag).

Alla människor har naturligtvis bägge sidorna men vi har oftast tränat oss mer på den ena av drivkrafterna, menar Kjell Enhager.

Både motivation och hotivation styrs av bilder i hjärnan, bilder som skapar känslor, känslor som leder till handling.
Om du är en person som inte kommer igång med träningen så ska du öka din hotivation och se bilder av vad som händer om du inte tränar, menar Kjell Enhager.

Du kan till exempel fantisera ihop en bild av hur tung och orörlig du kommer att vara fyra år om du fortsätter ligga kvar på sofflocket.

Om du är en jojotränare, som ständigt börjar och slutar motionera, är du sannolikt grym på att hotivera dig, men behöver sätta ett långsiktigt mål med din träning, ett TILL. Du vill att träningen ska bli en del av din identitet och din vardag.

– Om du sitter bekvämt i soffan och tänker att du borde springa men inte ens vet var du har skorna så ska du fantisera ihop en bild av hur vältränad du ser ut i duschen efter träningen. Vad säger du till dig själv? Hur ser du ut när du har lyckats?

Hur ofta ska jag titta på de här bilderna?

– Ju oftare du ser dessa bilder av hot och mot, desto mer skapar de ju ett minnesspår i hjärnan och blir en del av dig. Börja med när du borstar tänderna på morgonen och kvällen. Och öka sedan när du behöver. En ryttare i världsklass som jag jobbar med nu ser sitt dressyrprogram 400 gånger före varje tävling i världscupen eller OS.

Ska jag föra samman bilderna med ett mål?

– Det kan man absolut göra. Men det är viktigt vilken ordning de kommer i. En del behöver först lite hotivation. Typ, i steg 1: ”Jag tror inte att du klarar av att börja träna…” Det brukar sätta igång adrenalinet, beslutsvätskan. Steg 2: ”Men om du klarar av det, vad är det första du behöver göra för att komma igång?”

Här var alltså ordningen: 1. Hotivation. 2. Motivation. Men alla är olika, och en del behöver inte alls hotivation. Så var nyfiken på hur just du gör.

Vilket är det vanligaste misstaget människor gör?

– De har för mesiga bilder. Kräma på i stället. Gör de inre bilderna större, skarpare, i mera färg, att det är kul – för hjärnan går igång på bilder. Vi fattar fortfarande beslut utifrån kamp och flykt, behag och obehag. Om bilderna inte är läskiga eller attraktiva nog kommer du inte att göra någonting.

 

6 enkla sätt att motivera dig

1. Ställ fram två glasburkar och för varje kilo du går ner för du över en kula från ena burken till den andra.

2. Lista alla anledningar till att du vill gå ner i vikt och sätt listan synligt.

3. Skapa en ”drömtavla” med inspirerande och peppande bilder och citat.

4. Lyssna på en motivations- eller hypnos-cd regelbundet.

5. Belöna dig själv varje gång du når ett delmål.

6. Lägg träningskläderna och löparskorna intill sängen så att de är de första plagg du tar på dig på morgonen.

 

AV: Erik Olkiewicz
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Så hittar du motivationen till att tränare oftare

Vill du träna mer – men lyckas inte komma iväg? Här är några vanliga anledningar.

Svårt med motivationen – eller är det tiden som tryter? En ny undersökning visar vad som skulle få oss att träna mer.
Läs mer: Så hittar du motivationen till att träna oftare

 

Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram!

MåBra:s löparbloggare Kristina Rosenberg är utbildad löpcoach och löpledare i Sveriges största träningsgrupp för löpning.

Alla kan börja springa! Vår löpningsbloggare Kristina Rosenberg ger dig all inspiration du behöver för att sätta igång.

Läs mer: Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram!

Nya, snabba träningstrenden gör dig fit på nolltid!

Högintensiv intervallträning kan kicka igång fettförbränningen ordentligt!

Vill du komma i form och röra på dig mer, men hittar inte tiden att träna? Då är den nya motionstrenden något för dig!
Läs mer: Snabbträningen som gör dig fit på nolltid!

 

Öka konditionen eller gå ner i vikt? Hitta träningsformen som passar dig bäst!

Den bästa träningsformen för dig beror på vilka resultat du vill uppnå. Här får du en guide!

Vill du gå ner i vikt? Bli starkare? Smidigare? Få bättre flås? Vår personliga tränare Katarina Woxnerud hjälper dig hitta bästa träning för dina behov!
Läs mer: Hitta träningsformen som passar dig bäst!

 

Bli kvitt ryggsmärtan med 4 enkla övningar

ryggovningar

Dålig hållning vid skrivbordet och repetitiva rörelser gör att många får ont i ryggen efter höstens jobbstart. MåBra:s PT Leila Söderholm visar de 4 enkla övningarna som motverkar problemet.
Läs mer: Bli kvitt ryggsmärtan med 4 enkla övningar

 


Bästa maten för dig som har stannat i vikt

$
0
0

Äpplen är ett bra och mättande, fiberrikt mellanmål!

Tycker du att du äter hälsosamt, men får ändå inte tillräckliga resultat på vågen? Har du kanske rentav lyckats gå ner ett antal kilo i vikt, för att sedan hamna på en viktplatå där inget händer, hur mycket du än försöker?

Då kan du behöva ge viktminskningen en extra skjuts, med hjälp av smarta matval. Här är 5 bra tips för dig som vill kickstarta förbränningen!

1. Ägg
Proteinrik mat, såsom ägg, hjälper kroppen att bygga muskler, vilket ökar din förbränning. Forskning har också visat att du tappar mindre muskelmassa när du går ner i vikt på en kost rik på protein, jämfört med om du ätit en större andel kolhydrater. Man har också kunnat bevisa att personer som äter ägg till frukost blir mättare och får i sig färre kalorier under resten av dagen, så se till att ladda upp med ägg redan på morgonen!
Läs mer: Frukosten som hjälper dig att tappa kilon

2. Äpplen
Frukt och grönsaker har i otaliga studier visat sig underlätta viktnedgången. Detta beror delvis på att de är rika på fibrer, som ökar mättnadskänslan och insulinkänsligheten, vilket hindrar kroppen från att lagra energin som fett. Äpplen är bland de mest fiberrika frukterna och dessutom enkla att ha med i handväskan som ett nyttigt mellanmål.
Läs mer: Våra bästa äppelrecept

3. Chili
Chilifrukter innehåller det fettförbrännande ämnet capsaicin, som visat sig hjälpa till att omvandla ohälsosamt vitt fett till brunt fett. Det senare är bättre för kroppen, eftersom den bruna fettvävnaden förbränner kalorier som värme istället för att lagra dem som fett i kroppen. Hotta upp dina vanliga maträtter med chilipeppar eller blanda lite chilipulver i en kanna citronvatten och drick som en förbränningsjuice.
Läs mer: Capsaicin – ämnet som får kroppen att bränna fett snabbare

4. Grapefrukt
Grapefrukt är en riktig superfrukt när det gäller viktminskning. Forskarna är faktiskt inte helt säkra på varför det fungerar så bra som det gör, men studier har visat att grapefruktjuice hämmar fettinlagringen och sänker blodsockret. Ät dock allra helst färsk grapefrukt – ha gärna som vana att skiva upp en grapefrukt i klyftor och äta på morgonen!
Läs mer: Grapefrukt sänker blodtrycket och bränner fett

5. Sötsaker i små portioner
Ja, du läste rätt! Genom att planera in desserter, godis och annat sött i begränsade mängder minskar risken för att du tröttnar på din diet och ger upp innan du nått ditt viktmål. Använd gärna MåBra:s receptdatabas, där vi har fler än 300 recept på kalorisnåla efterrätter!
Läs mer: Gå ner i vikt med desserter

 

Källa: Health.com

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Bränn fett snabbt och enkelt – expertens bästa tips!

brann-fett
Du kan bli av med överviktskilon utan att banta eller dricka pulvershakes. Näringsfysiologen Fredrik Paulún förklarar hur du ska äta och vilka fällor du ska undvika.
Läs mer: Bränn fett snabbt och enkelt – expertens bästa tips!

 

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

hungrig fast jag ätit

Kurrar magen trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.
Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

 

Är du villig att äta så här för att gå ner i vikt?

Skrota animaliska produkter och gå ner mycket i vikt.
Bara 2 procent av Sveriges befolkning följer hittills denna kosthållning, men viktminskningseffekten är mycket lovande.
Läs mer: Är du villig att äta så här för att gå ner i vikt?

Bränn fett med ny svensk supermetod

$
0
0

Om du vill bli av med övervikten effektivt, gör du rätt i att styrketräna.

Du hör det överallt: Aldrig har vi varit så tjocka som nu. 46 procent av kvinnorna i Sverige är överviktiga eller feta. Orsaken är en stilla sittande livsstil och obegränsad tillgång till mat.
Det klassiska rådet för att bli av med extrakilona är att ändra kosten och börja motionera. Men det är viktigt hur man motionerar och vilken diet man väljer.

– Det effektivaste sättet för att bli av med övervikten förutsätter fyra komponenter – styrketräning, fettförbränningsträning, träning av förmågan att bränna fett och en proteinrik lågkaloridiet, säger Michail Tonkonogi, som är professor i medicinsk vetenskap vid Högskolan i Dalarna och som bland annat tränat OS-stjärnor.

Tillsammans med sjukgymnasten och forskaren Helena Bellardini har han skrivit boken Träna bort övervikten med Fatrex. Konceptet Fatrex, Fat Reducing Exercise, bygger på vetenskapliga studier och egna erfarenheter.

– Du kommer att snabbt få resultat om du följer instruktionerna någorlunda. Första veckan kanske du går ner fyra kilo och tänker: Jag kommer att vara Angelina Jolie om fyra veckor. Men i början blir du mest av med vatten. En medelålders överviktig kvinna kan gå ner 0,5 till 1 kilo i veckan på det här sättet.

Här berättar professor Michail Tonkonogi hur du ska tänka, göra, träna och äta för att bränna fett och komma i form. Inget av detta kräver heroiska insatser. Allt du behöver göra är att följa schemat och instruktionerna.

 

1. Styrketräning bränner kalorier

Styrketräning bygger muskler, vilket innebär att kroppens basala energiförbrukning ökar, med andra ord den energiförbrukning vi har även om vi inte rör oss. Kroppen förbränner kalorier flera dagar efter ett styrketräningspass och vi får mer muskler och mindre fett.

Var du tränar gör detsamma. Du kan gå på lyxgym eller göra benböj med tunga Ikeakassar i händerna. Dina muskler har ingen aning om vad som belastar dem.

Hur då?
Välj ett träningsmotstånd så att du kan göra 8–10 repetitioner, och inte orkar göra den 11:e. Gör ett set, alltså en omgång, per övning. Gör rörelserna långsamt och kontrollerat. Andas ut när du lyfter, andas in när du sänker.

BENBÖJ (tränar lår och rumpa)
Stå axelbrett med hantlarna i händerna. Böj långsamt på knäna. Du behöver inte böja så djupt i början. Gör 8–10 repetitioner.

BICEPSCURL (tränar armarna)
Stå axelbrett med armarna sträckta nedåt. Håll en hantel i vardera handen. Håll armbågarna stilla och böj långsamt armarna i armbågslederna och upp igen. Gör 8–10 repetitioner.

UTFALLSSTEG (tränar lår och rumpa).
Stå fotberett med hantlar i händerna. Ta ett långt steg framåt med vänster fot till 90 graders vinkel. Tryck ifrån med den vänstra foten och återgå till utgångspositionen. Gör samma övning med högra benet. Gör 8–10 repetitioner per ben.

ARMHÄVNINGAR (tränar bröst, axlar och armar)
Stå i plankposition med armarna axelbrett isär. Spänn mage och rygg. Sänk dig med rak kropp ner mot marken och pressa dig upp igen. För tufft? Börja med att göra samma sak fast med knäna i golvet eller med händerna mot väggen, byt till ”riktiga” armhävningar när du orkar. Gör 8–10 repetitioner.

SITTANDE RODD (tränar rygg och axlar).
Sitt på golvet med fötterna ihop och sätt ett gummiband runt fötterna. Fatta tag i gummibandet och ro som om du satt i en roddbåt. Gör 8–10 repetitioner.

Hur ofta?
Börja med att köra två träningspass à 30 minuter i veckan. När du känner dig redo, utöka. Träna längre, tyngre, oftare och intensivare.

 

2. Välj rätt konditionsträning!

All konditionsträning bränner inte lika mycket fett. Så det gäller att välja rätt träningsform. Studier visar att de som cyklar eller går 60 minuter per dag går ner mer i vikt än de som simmar. Stavgång, trampmaskin och roddmaskin är också effektivt.

Hur då?
Gå en promenad i raskt tempo, eller jogga, i 30 minuter och öka successivt till 45 minuter eller mer. Först efter 30 minuters träning börjar du bränna fett på allvar. Efter minst 60 minuter intensiv konditionsträning triggar du i gång efterförbränningen.

Du ska inte ha ätit kolhydrater innan för då bränner du kolhydrater. Bästa träningstillfället är därför före frukost. Då är kolhydratförrådet nästan tomt. Stavar i händerna är ingen nackdel.

Det viktiga är att ta i. Det är vid en viss intensitet som vi bränner mest fett, nämligen vid 65–70 procent av maxpulsen. Maxpulsen är det maximala antal slag som ditt hjärta kan slå per minut – se ruta här intill.

Hur ofta?
Att träna 5 gånger i veckan är jättebra.

 

 

3. Lär kroppen bränna fett!

Du kan lära kroppen bränna mer fett i alla lägen. Det gör du genom att ägna dig åt högintensiv intervallträning. Då ökar antalet mitokondrier i muskelcellerna, vilket gör underverk för fettförbränningen.

Överviktiga har fler mitokondrier i benmusklerna än på överkroppen. Därför är det att rekommendera att också träna överkroppen, för då ger träningen störst effekt på fettförbränningen.

Hur då?
Högintensiv intervallträning går till så att du tränar i 10 sekunder med maximal intensitet, följt av 20 sekunders vila. Upprepa varje övning 10 gånger. Dessa pass är så korta att du slipper mjölksyra.

Det behöver inte vara avancerat: Res dig snabbt från stolen, gå runt stolen och sätt dig igen. Eller rusa en kort bit uppför en trappa i 10 sekunder. Eller lyft en full Ikeakasse från stolen till bordet snabbt i 10 sekunder. Du kan hitta på vad som helst. Bara fantasin sätter gränser.

Hur ofta?
Det är inget fel att börja med 5 minuter högintensiv intervallträning två gånger i veckan om du är otränad. Upplever du att du vill utöka kan du lägga till fler övningar så att det blir lite längre pass.

 

4. Ät 20 procent mindre!

Fatrexdieten kännetecknas av att du äter 20 procent mindre än ditt energibehov, men ändå får i dig mycket proteiner och de vitaminer och mineraler som behövs. Eftersom du äter ofta, ibland 6 måltider per dag, upplever du inte dieten som jobbig. Proteinet och den stora mängden grönsaker skapar mättnadskänsla.

Det här är ett exempel på hur Fatrexdieten ser ut för en medelålders kvinna på 80 kilo som tränar enligt Fatrexmetoden. Hon ska äta 2150 kcal om dagen, alltså 20 procent under sin dagliga energiförbrukning. Här kan du räkna ut ditt dagliga kaloribehov.

Frukost: 250 gram kesella (1 % fett), en skiva osötat fullkornsbröd, kaffe (med eller utan mjölk och socker).

Lunch: 200 g ugnsbakad eller stekt kycklingbröst utan skinn med 70 ml currysås, 200 g bovetegröt med 1 tesked smör, 150 g grönsallad med tomater, gurka och morötter med vinägrettsås, bordsvatten.

Mellanmål: 250 gram kesella (1 % fett), en skiva osötat fullkornsbröd, kaffe (med eller utan mjölk och socker)

Middag: 150 g varmrökt lax med gräddfilssås (40 ml), 200 g kokt ris med 1 tesked smör, 150 g grönsallad med tomater, gurka och morötter med vinägrettsås, bordsvatten.

Kvällsmål: 2,5 dl fruktyoghurt (0,5 % fett), en stor apelsin (200 g) eller en mindre grapefrukt.

Totalt antal kcal/dag: 2 150

Du vet att detta upplägg funkar om du två veckor in i programmet har gått ner i vikt.

 

Tillfälliga sötsug är okej!
Om du känner suget efter något gott och tänker: Jag har varit duktig, jag är värd en bit jordgubbstårta (210 kcal), så är det okej.

Fördelat på två veckor betyder det att du fått i dig 15 kcal extra per dag. Det är en droppe i havet! Du behöver inte tro att du har återfallit i det gamla spåret. Nu kan du fortsätta med Fatrex. Successivt blir suget efter sötsaker allt mindre.

 

LÄS VIDARE:

Här är ditt nybörjarprogram dag för dag

 

AV: Erik Olkiewicz
BILD: Shutterstock

 

LÄS ÄVEN:

Slankare midja med nyttiga bakterier – så ska du äta!

Smala personer har bättre tarmflora – men det är enkelt att förbättra din!
Din övervikt kan bero på dina tarmbakterier. Här är kosten som håller dig sund och slank!
Läs mer: Slankare midja med nyttiga bakterier

 

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

bli av med sötsug

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.
Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

 

5 oväntade faktorer som bromsar din fettförbränning

Står vågen still? Det kan bero på att din förbränning är för låg.
Går både ork och viktnedgång på sparlåga? Då kan det vara såväl mat- som livsvanor som sätter käppar i hjulet utan att du tänker på det. Här är fem otippade orsaker som kan sakta ner förbränningstakten!
Läs mer: 5 oväntade faktorer som bromsar din fettförbränning

Så lurar din hjärna dig att äta för mycket

$
0
0

Ta makten över din hjärna – och börja göra smartare matval!

Överätande och emotionellt ätande är vanliga problem som kan leda till övervikt och andra hälsoproblem. Ofta är det vår egen hjärna som sätter käppar i hjulet för oss när vi kommer på oss själva med att äta alldeles för mycket eller för dålig mat.

Här är fyra sätt som din hjärna kan lura dig – och hur du kan överlista den!

 

1. Du blir sötsugen av stress

När vi är stressade utsöndrar kroppen stresshormonet kortisol, som gör att vi får svårare att göra smarta matval. Vi känner oss hungriga och blir ofta sugna på sötsaker och skräpmat, snabba kolhydrater som ger omedelbar belöning till hjärnan.

Gör så här: Träning är ett utmärkt sätt att minska stressen och hämma utsöndringen av skadliga hormoner. Även mindfulnessövningar kan hjälpa dig att slappna av och dra ner på stressnivåerna. Och undvik kaffet när du känner dig uppe i varv; koffeinet kan göra dig ännu mer uppjagad. Satsa hellre på ett lugnande örtte.
Läs mer: Bli pigg och smal – med hormonell balans

 

2. Du blir hungrig av sömnbrist

Har du sovit dåligt på sistone? Då är det inte underligt om du känner dig hungrigare än vanligt. Forskare har nämligen kunnat se att en natts dålig sömn ökar hungernivåerna dagen efter. Sover du dåligt vecka efter vecka ökar risken för övervikt.

Gör så här:
 Se till att gå och lägga dig i tid och undvik att snooza på morgnarna, det försämrar din sömnkvalité. Brukar du sätta klockan på 6.30 och har som vana att trycka på snooze-knappen var femte minut fram till 06.50? Du får ut mer av din sömn ifall du istället sätter klockan på 6.50 och ställer den en bit ifrån sängen, så att du måste gå upp för att stänga av den. Är problemet att du har svårt att somna på kvällarna? Kolla om du gör dig skyldig till någon av dessa dåliga kvällsvanor.
Läs mer: Lär dig sova gott med MåBra:s sömnskola

 

3. Du äter för att få tröst

Emotionellt ätande är ett vanligt problem, inte minst för kvinnor som ofta använder mat för att döva negativa känslor. Mat rik på fett och socker ger snabba kickar som kan upplevas som lindring när vi är deppiga eller oroliga.

Gör så här: Forskning har visat att vi främst tröstäter på kvällarna, så var extra vaksam på vad du stoppar i dig under de sena kvällstimmarna. Fråga dig själv om du verkligen är hungrig eller om det du i själva verket skulle behöva är att ringa en vän, gråta ut eller skriva dagbok.
Läs mer: Därför äter vi när vi inte är hungriga

 

4. Du har blivit beroende av onyttig mat

Blir du hela tiden sugen på söt, salt och fet mat? Det kan bero på att din hjärna har vant sig vid att få sådan mat. Forskare har kommit fram till att onyttig mat kan vara lika beroendeframkallande som droger – och att du hela tiden behöver öka ditt intag för att fortsätta få samma effekt.

Gör så här: Dra ner på den onyttiga maten, framför allt sådant som innehåller en kombination av just fett, socker och salt. Suget avtar successivt och de goda nyheterna är att du kan träna din hjärna att föredra nyttig mat.
Läs mer: Så vet du om du har blivit sockerberoende

 

Källa: Prevention.com

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Shutterstock

 

LÄS MER:

Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt

Har du hamnat i någon av viktfällorna?

Nya hälsotrender skapar nya möjligheter – men även nya fällor. För även om halvfasta, nyttiga frön och strikta träningsdiscipliner kan vara bra så kan de ge bakslag på vågen. Här är några vanliga fel vi gör.
Läs mer: Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt

Läsarfråga: ”Kan jag belöna mig med godis efter varje gympass?”

Får jag gå och handla godis efter varje träningspass? undrar en MåBra-läsare.

MåBra-läsaren Isabella brukar mumsa i sig en 100-grams chokladkaka efter styrketräningspasset och resonerar att hon redan bränt bort kalorierna. Läs viktcoachens svar!
Läs mer: ”Kan jag belöna mig med godis efter varje gympass?”

 

Tappa kilon med GI-metoden!

giviktkoll-logotyp

 

En kalorisnål kosthållning med smarta kolhydrater är ett annat effektivt sätt för att gå ner i vikt. GI Viktkoll var den första tjänsten på nätet att erbjuda sina användare unika GI-smarta recept, verktyg för viktkontroll och tillgång till en gedigen expertis kring GI, kost och hälsa. Under ledning av kostprofilen Ola Lauritzon har tiotusentals svenskar nått sin målvikt med hjälp av tjänsten, som nu också ingår i MåBra:s erbjudande på nätet.

 

Nyfiken på GI Viktkoll?

Du får:

– Nyttiga och kaloriberäknade GI-recept

– Dagboksfunktion

– Chattar med experter

– Forum

– Träningstips

– Hälsotester

… och mycket mer!

giviktkoll.se kan du läsa mer om fördelarna med ett medlemskap.

Klicka här för att komma dit!

Läsarfråga: ”Hur löptränar jag som är överviktig?”

$
0
0

Visst kan du jogga även om du bär på övervikt. Men du kan behöva vara extra försiktig.

Fråga: 

Jag är en 58-årig kvinna som undrar om det är relevant att börja jogga eller löpträna. Hur går jag i så fall till väga? Jag väger 80 kilo och är 157 cm lång.

Carina

 

Svar:

Vad kul att du är sugen på att börja jogga. Löpning är ju ett väldigt tidseffektivt sätt att träna konditionen på, men det är också>>Läs hela svaret här!

 

Ställ din fråga till MåBra:s motionsexpert Sofia Åhman här.

 

LÄS MER:

Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram!

MåBra:s löparbloggare Kristina Rosenberg är utbildad löpcoach och löpledare i Sveriges största träningsgrupp för löpning.
Alla kan börja springa! Vår löpningsbloggare Kristina Rosenberg ger dig all inspiration du behöver för att sätta igång.
Läs mer: Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram!

 

De 5 vanligaste myterna om löpning

Ju mer du löptränar, desto mer positiva effekter får du och desto lättare kommer det att kännas!
Löpning behöver inte vara krångligt – du kan springa var du vill och när du vill. Här är 5 vanliga myter du kan avfärda en gång för alla.
Läs mer: De 5 vanligaste myterna om löpning

 

Motionstabell – så mycket förbränner du

148389080-700x465

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.

Till motionstabellen!

Här är de bästa nötterna för midjemåttet!

$
0
0

Mumsa på nötter när suget sätter in!

En handfull nötter är enkelt att ha i handväskan och perfekt att ta till som mellanmål när magen börjar kurra mellan måltiderna. Här är 4 av de nyttigaste nötsorterna!


Jordnötter
Lider du av sötsug som är svårt att stå emot? Då kan det vara en god idé att äta mer jordnötter. En ny studie visar nämligen att jordnötter – helst till frukost och gärna i form av osötat jordnötssmör på morgonsmörgåsen – kan hjälpa dig att stå emot suget efter sötsaker och skräpmat under dagen. Jordnötssmöret sänker blodsockret och håller dig mätt längre.
Läs mer här: Ät jordnötter – då minskar du sötsuget


Mandlar
Mandlar är knapriga och goda, rika på kalcium, järn och zink – och dessutom kolhydratsfattiga, vilket gör dem till en favorit bland LCHF:are. Mandlar har också många användningsområden: de kan bland annat malas till nötmjöl och användas i kolhydratssnål, glutenfri bakning eller pressas till mandelmjölk, ett mer kalorisnålt (samt veganskt och laktosfritt!) alternativ till vanlig mjölk. Testa gärna vårt recept på chiapudding med mandelmjölk.

 

Pistagenötter
Pistagenötter är ett perfekt alternativ till onyttiga chips i tv-soffan. De innehåller bland annat kalcium, magnesium och kalium, samt vitamin B6 som stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att producera måbra-hormoner. Dessutom har en amerikansk studie visat att personer som äter 45 gram pistagenötter som mellanmål varje dag går ner i vikt och förbättrar sina triglyceridvärden. Nötterna är också relativt kalorisnåla: 28 pistagenötter innehåller ungefär 100 kalorier. Köp helst oskalade pistagenötter – när du måste jobba lite för att få ut nötterna äter du långsammare.
Testa gärna vårt recept på laxcarpaccio med pistage och pecorino.


Pinjenötter

Pinjenötter är egentligen frön – och kanske inget du mumsar i dig direkt ur påsen. Men de är perfekta att rosta och strö över sallader eller varma rätter. De bästa med pinjenöten är att den innehåller ett ämne som signalerar till hjärnan du känner dig mätt. Dessutom gör ämnet att magsäcken töms långsammare, vilket leder till att mättnadskänslan håller i sig längre. Pinjenötter kan med andra ord hålla dig mätt på färre kalorier.
Läs mer här: Nöten som gör dig mindre hungrig

 

Psst! Lider du av högt blodtryck? Då är det bäst att satsa på osaltade nötter.
Läs mer: 10 sätt att sänka blodtrycket på naturlig väg

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Så minskar ämnet i spenat salt- och sötsuget

spenat-karl-alfred-järn-sänk-blodtrycket-gå-ner-i-vikt-rasa-i-vikt-gröna-bladgrönsaker-antioxidanter
Extrakt av spenat innehåller ett ämne som kan sänka blodtrycket och främja viktminskning…
Läs mer: Så minskar ämnet i spenat salt- och sötsuget

 

Matcha – hälsodrycken ALLA pratar om!

Matcha-te

Matcha-te, matcha-glass, matcha-kakor och matcha-latte… Vad är det för grönt mirakelpulver som alla pratar om just nu? MåBra gör en djupdykning i hälsoskafferiet och berättar mer!
Läs mer: Matcha – hälsodrycken ALLA pratar om!

 

Därför blir vissa mer sötsugna än andra!

bli-av-med-sötsuget-sockersug-sockerberoende-aspartam-fruktos

Kan du inte motstå sötsuget? Det behöver inte vara ditt eget fel…
Läs mer: Därför blir vissa mer sötsugna än andra!

 

10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Svårt att stå emot suget? Med de här smarta knepen blir det lite lättare!

Du har bestämt dig för att undvika fikabröd, godis och friterat. Men så kommer det plötsligt – Det Stora Suget som är nästintill omöjligt att stå emot. Här är 10 smarta tips som hjälper dig!
Läs mer: 10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

6 sätt att bränna fler kalorier på promenaden

$
0
0

Kom i form med hjälp av promenader – effektivt och helt gratis!

1. Variera promenadtakten
Du är säkert redan medveten om att intervallträning är ett bra sätt att öka förbränningen och få ut mer av din träning. Samma princip kan du använda när du promenerar. Varva mellan att lunka i sakta mak och att powerwalka så att du blir andfådd. Forskning från Ohio State University visar att du på detta vis kan bränna 20 procent fler kalorier än om du hade hållit en jämn takt hela tiden.
Läs mer: Varför ger promenaderna inget resultat på vågen?

 

2. Gå med stavar
Promenader är utmärkt träning – men främst för underkroppen. Skaffa ett par gångstavar att ta med när du promenerar, så bränner du fler kalorier och aktiverar även överkroppen.
Läs mer: Så enkelt förbränner du 80 000 extra kalorier

 

3. Använd fotledsvikter
Ett ytterligare sätt att bränna mer fett när du är ute och går är att fästa vikter runt fotlederna. Det gör att kroppen får jobba hårdare för att du ska ta dig fram och stärker musklerna i såväl benen som rumpan.
Läs mer: Så får du fastare lår och rumpa

 

4. Promenera i balansskor
Ett flertal varumärken erbjuder i dag promenadskor med en rundad sula undertill, så kallade balansskor eller funktionella skor, vilket gör att du tonar musklerna mer effektivt när du går.
Läs mer: Ingela gick ner 12 kilo med hjälp av morgonpromenader

 

5. Välj en ojämn terräng
Backa inte för backarna! Att promenera i en uppförsbacke kan bränna tre gånger så många kalorier som om du hade gått på plan mark. Öka tempot och tryck på lite extra när du kommer till en backe.
Läs mer: Bränn max – med mikropromenader

 

6. Ta träningspauser
Träna hela kroppen på promenaden genom att då och då stanna till och göra styrketräningsövningar med den egna kroppen som motstånd. Varje gång du kommer till en bänk kan du till exempel göra 10 dips och 10 armhävningar mot bänken.

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Vinka farväl till gäddhänget: Träningen & kosten som biter bäst!

Vinka farväl till gäddhänget!

Låt inte lite gäddhäng förvisa dig till vassen i sommar. Här är övningarna och experttipsen som ger bäst effekt!
Läs mer: Träningen & kosten som biter bäst!

 

Platt mage NU – med MåBra:s magspecial!

Med rätt mat och kostvanor kan magen bli både plattare och gladare!

Din platta mage är bara några situps bort – på allmän begäran har vi samlat våra mest lästa artiklar om platt mage. Här är allt om maten, övningarna – och smartaste genvägarna!
Läs mer: Platt mage NU – med MåBra:s magspecial!

 

5 oväntade faktorer som bromsar din fettförbränning

Står vågen still? Det kan bero på att din förbränning är för låg.
Går både ork och viktnedgång på sparlåga? Då kan det vara såväl mat- som livsvanor som sätter käppar i hjulet utan att du tänker på det. Här är fem otippade orsaker som kan sakta ner förbränningstakten!
Läs mer: 5 oväntade faktorer som bromsar din fettförbränning

Följ med på en peppande hälsoweekend på Ekolsunds slott!

$
0
0

Starta året på rätt sätt med en hälsohelg på Eolsunds slott!

Följ med kostexperten Ola Lauritzson, kostrådgivaren & näringsterapeuten Marlene Gustawson och PT Viktor Walden från House of Shapes till Ekolsunds Slott. Du får en intensiv och inspirerande hälsoweekend med fokus på viktnedgång och fettförbrännande träning.

Programmet består av en långhelg och en timmes individuell uppföljning, via telefon eller personligt möte, tre veckor senare.
Alla, oavsett träningsvana, är varmt välkomna.


Pris:

Enkelrum utan dusch: 7 200 kr

Enkelrum med dusch: 8 200 kr

Del i dubbelrum med dusch: 7 700 kr

 

>>Boka nu!

 

I priset ingår:

3 nätter på Ekolsunds Slott, hälsosam helpension och meny inspirerad av Ola Lauritzson och Marlene Gustawson, tre föreläsningar med Ola Lauritzson och Marlene Gustawson samt 9 träningspass med Viktor Walden, personlig tränare från House of Shapes, som är tillgänglig under hela perioden.
(min 50 deltagare)

Program (med förbehåll för ändringar)

Dag 1
• Ankomst sen eftermiddag, incheckning på Ekolsund
• Lätt träningspass
• Middag
• Välkomstmöte och föreläsning

Dag 2
• Träningspass alternativt powerwalk innan frukost
• Frukost
• Träningspass
• Lunch
• Träningspass
• Middag
• Föreläsning – Ola Lauritzson och Marlene Gustawson

Dag 3
• Träningspass
• Frukost
• Träningspass
• Lunch
• Träningspass
• Middag
• Föreläsning – Ola Lauritzson och Marlene Gustawson

Dag 4
• Träningspass
• Frukost
• Träningspass
• Avskedslunch

halsohelg2

Du som deltagarna åker hem med ny energi och ökad träningsmotivation. Helgen ger dig inspiration till ett bättre välmående med hjälp av hälsosamma matvanor som ger ökad fettförbränning och viktnedgång.

Du får en timmes individuell uppföljning – via telefon eller personligt möte – efter cirka 3 veckor. Under samtalet/mötet går vi igenom resultat, träning och den positiva livsstilsförändring som du har uppnått.

 

Boka före den 10 november och få 6 månaders gratis medlemskap på någon av onlinetjänsterna GI Viktkoll eller 5:2-klubben. Onlinetjänsterna inkluderar praktiska verktyg för att hjälpa dig följa upp resultaten från hälsohelgen. Värde 774 kronor.

>>Boka nu!

 

Hälsohelgen arrangeras av Joyride Travel i samarbete med MåBra.
BILDER: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

vikttjanster

Läs mer: Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!


7 smarta knep som vrider upp din fettförbränning

$
0
0

Välj rätt mat och öka din fettförbränning!

För att gå ner i vikt är den vanligaste rekommendationen att dra ner på kalorierna. Problemet är bara att kroppen efter en tid anpassar sig efter det lägre kaloriintaget och svarar med att skruva ner sin förbränningstakt – vilket gör att viktnedgången börjar plana ut.

Den brittiska läkaren och viktspecialisten Dr Caroline Schreeve har introducerat begreppet ”negativa kalorier”, livsmedel som gör att kroppen förbränner fler kalorier under arbetet med att bryta ner maten – än vad maten faktiskt innehåller. I sin bok ”Ät rätt – bränn fett: Smalare på 14 dagar” tipsar hon om hur du kan göra för att sätta fart på fettförbränningen:

1. Drick minst 8 glas vatten om dagen
Undvik uttorkning, som saktar ner förbränningen, genom att dricka mycket vatten varje dag. Både vanligt kranvatten och bubbelvatten funkar. Lägg gärna citron i vattnet, eller drick det varmt med ingefära i. Här får du fler tips på drycker som boostar förbränningen!

2. Sprid ut fettkonsumtionen över dagen
Överviktiga personer blir mer hungriga av att äta mycket fett på en och samma gång, skriver Dr Caroline Shreeve. Ät hellre lite fett i varje måltid än stora mängder vid ett och samma tillfälle. Du ska dock inte vara rätt för att äta fett; vissa fettsorter har till och med visat sig sänka ditt blodsocker och förbättra effekten av din träning.

3. Dela upp kaloriintaget på flera mål
Håll igång förbränningen genom att äta små, regelbundna måltider. Det gör också att du slipper bli vrålhungrig, vilket lätt gör att du överäter. Sikta på att äta något ungefär var tredje timme.

4. Ät negativ kalorimat dagligen
Den negativa kalorimaten skyndar på fettförbränningen genom att förbruka fler kalorier än den tillför. Här kan du läsa om vilka livsmedel som är med på listan.

5. Drick kaffe och te
Framför allt kaffe – men även te – sätter fart på fettförbränningen. Te har dessutom visat sig ge en rad hälsofördelar, läs mer om dem här.

6. Krydda ordentligt
Kryddor – ju starkare, desto bättre! – ger förbränningen en rejäl kick och sätter dessutom mer smak på din mat. Chili, cayennepeppar och stark senap är smarta val.

7.  Rör på kroppen
Bäst av allt är givetvis att motionera regelbundet. Både vardagsmotion och mer pulshöjande fysisk träning ger god effekt på förbränningen. Kroppen bränner mer av själva träningen i sig – och i upp till 18 timmar efteråt! – plus att den ökade muskelmassan du får snabbar på din grundförbränning.

Vill du veta hur många kalorier du bränner genom olika typer av träning kan du kolla in vår populära motionstabell!

 

Koll på kalorierna!

Hur många kcal per dag bör jag äta? Få en snabb överblick via vår kalorikalkylator!

Räkna ut ditt dagliga kaloribehov

 

LÄS MER:

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Gå ner i vikt med fettbrännardieten!

Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!

Läs mer: Gå ner i vikt med fettbrännardieten

 

Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

maten-som-gor-dig-yngra

Här är maten och ämnena som driver upp fettförbränningen. Se till att de utgör så stor del som möjligt av varje måltid och mellanmål!

Läs mer: Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

 

Fettbrännardieten: Här är din matplan!

ifd-kost

Läs mer: Fettbrännardieten: Här är din matplan!

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Gå med i vår utmaning ”3 veckor utan socker”!

$
0
0

Säg hej då till sockret!

Socker är en av de största hälsobovarna i vår kost och något de flesta skulle må bra av att äta mindre av. Inte minst för att ju mer socker vi äter, desto mer sötsugna blir vi.

Ett totalt sockerstopp i några veckor vara ett effektivt sätt att bryta sötsuget och vänja smaklökarna vid att allt vi äter inte måste smaka sött.

Det brukar sägas att det tar 21 dagar att skapa en ny vana eller bryta en ovana. Därför startar vi nu utmaningen ”3 veckor utan socker” i MåBra nr 11, på Facebook och här på mabra.com.

På temasidan mabra.com/sockerfri samlar vi mängder av peppande, informativ läsning om socker och sötsug!


Gå med i vår Facebook-evenemang och bjud in dina vänner!


Missa inte artikeln ”Hitta dina sockertriggers och besegra sötsuget” i MåBra nr 11 (i butik från 20 oktober 2015).

 

LÄS MER OM SOCKER:

 

7 smarta sätt att få i dig mindre socker

Gör egen müsli och smaksätt yoghurten med bär, så får du en läcker frukost utan tillsatt socker!
Dra ner på det ohälsosamma tillsatta sockret – du kommer inte ens att sakna det! Så här gör du.
Läs mer: 7 smarta sätt att få i dig mindre socker

 

MåBra granskar: Hur bra är de naturliga sockeralternativen?

Allt fler väljer bort vitt socker. Men hur bra är alternativen?
Har du bytt ut det vita fulsockret mot naturligt finsocker i tron att det är nyttigare? Då ska du läsa det här!
Läs mer: Hur bra är de naturliga sockeralternativen?

 

Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen? Kolla här!

En munk är en uppenbar källa till socker, det är de dolda och oväntade sockerkällorna som luras, varnar experterna

Svenskarnas sockerkonsumtion placerar oss i riskzonen för att drabbas av dödlig hjärtsjukdom, visar en amerikansk studie. Största boven är det tillsatta sockret…
Läs mer: Ligger du riskzonen? Kolla här!

 

Lista: Så mycket socker innehåller maten

Smaksatt fil och yoghurt kan vara riktiga sockerbomber.

För mycket socker kan leda till både övervikt och hälsoproblem. Här listar vi hur många sockerbitar som gömmer sig i några vanliga livsmedel!
Läs mer: Så mycket socker innehåller maten

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

Missa inte nya numret av MåBra – i butik nu!

$
0
0

mabra-r-11

Äntligen finns MåBra nummer 11 i butik och hos prenumeranter!  Vårt novembernummer är fyllt till bredden med spännande hälsonyheter, läckra höstrecept, gripande livsöden och effektiva expertråd.

Slipp sötsug med enkel 3-stegsmetod!

Hitta dina sockertriggers, få insulinbalans & bryt känsloätandet

Tänk dig piggare!

7 vägar till mer ork

Träna din pigghetsmuskel och få mer energi

”Jag valde att bli överviktig”

Carola Fredén, 52, gjorde ett kontroversiellt val

Ny behandling mot migrän

Angela slipper äntligen smärtan – med hjälp av akupunktur

Nya revolutionerande läkemedel mot migrän

Kom i form på väg till jobbet!

Börja cykla eller promenera till kontoret

Motionspendlarna Jannike och Alexandra ger sina bästa tips

Juicar du sönder tänderna?

Experten: Juicetrenden kan ge frätskador på emaljen

Du får listan över de suraste dryckerna

MåBra Mat: Höstens bästa bjudmat!

21 läckra och kalorisäkra recept!

Godaste pastan – utan gluten

Smalare, nyttigare kladdkakor
Psst! Vill du börja prenumerera? Testa 4 nummer för endast 98 kronor!

 

Banner_facebook (2)

Ny metod: Så äter du dig yngre och lättare!

$
0
0

Följ vår matmanual och ät dig till en yngre och slankare kropp!

Många som testat olika metoder för att nå idealvikten är vana vid att räkna, eller snarare stirra sig blinda på, kalorier.

Men kalorier betyder inte allt. Kvaliteten betyder mer. Din kropp kommer att svara väldigt annorlunda på en måltid på 400 kalorier bestående av magra proteiner och kolhydrater med lågt GI-värde än på 400 kalorier chips.

Målet, enligt en ny metod från boken 20 Pounds Younger, skriven av hälsoexperten Michele Promaulayko, är både viktnedgång och föryngring.

Ingen mat är förbjuden, men ditt fokus bör ligga på att få i dig rätt sorts näringsämnen, protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler och fibrer, och på att utesluta
onyttiga tillsatser.

Genom att följa matmanualen längre ner får du i dig rätt sorts kost. Eftersom du äter medvetet och planerar dina måltider leder det också till att du äter rätt mängd mat.

Tänk också på att praktisera mindful eating. Lär dig att lyssna på kroppen och självsäkert göra medvetna val. Du kan göra valet att inte äta upp allt på tallriken eller att äta lite mer om din kropp ber om det. Matmanualen är ett verktyg du ska använda varje dag.

 

MATMANUALEN

Drick ett glas vatten med citron i före frukost.
Citronvatten rensar levern, ditt huvudsakliga organ för fettförbränning.

Ät frukost inom 90 minuter efter uppstigning.
Flera studier visar att personer som äter frukost väger mindre och behåller sin viktminskning under längre period.

Gör en minimeditation före varje måltid.
Ta några djupa andetag innan du börja äta. Om du lär dig att lyssna till kroppen kommer du att upptäcka att du begränsar dina portioner naturligt utan att tänka.

Ät två portioner grönsaker varje dag.
Gröna grönsaker är näringsbomber, fulla av antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler. Du får äta hur mycket som helst av dessa eftersom de är näringstäta och har lågt kalori- och GI-värde. Exempel på gröna grönsaker: Spenat, sallad, broccoli, selleri och gurka.

Addera ett näringsämne som lyfter humöret till varje måltid.
Vissa näringsämnen och vitaminer påverkar den kemiska balansen i hjärnan så att du mår bra. De motar bort depression och hjälper dig att stå emot känsloätandet.
Omega-3-fettsyror stabiliserar humöret och finns bland annat rikligt i sardiner, chiafrön, valnötter, lax och sojabönor.

Vitamin C hjälper kroppen att stå emot stress och finns bland annat rikligt i grönkål, jordgubbar, grapefrukt, och paprika.

Kolhydrater med lågt GI-värde höjer humöret och finns bland annat rikligt i bulgur, quinoa, havregryn och potatis med rött skal.

Folsyra är ett näringsämne som deprimerade personer ofta har låga nivåer av. Det finns bland annat rikligt i svarta bönor, ärter, apelsiner och sparris.

Ät ett protein och/eller ett fett vid varje måltid.
Båda håller dig mätt längre och fett gör maten mer smakrik. Fett finns bland annat i olivolja, avokado, kokos, nötter, oliver och frön. De enda fetter du ska hålla dig borta från är transfetter, men resten är okej att äta.

Livsmedel rika på protein hjälper dig att bygga och reparera muskler och finns exempelvis i kyckling, torsk, ägg, tofu, grekisk yoghurt, bönor, lax och kalkon.

Låt baljväxter, grönsaker eller så kallade ancient grains bli din huvudsakliga källa av kolhydrater med lågt GI-värde.
Din kropp behöver kolhydrater som energi. Det som är bra med det som på engelska kallas ”ancient grains”, där amaranth, bulgur, kamutvete, bovete och quinoa ingår, är att det är oprocessade kolhydrater. Men naturligtvis får du goda kolhydrater från andra delar av din kost, som yoghurt, frukter och grönsaker.

Ät två mellanmål om dagen som innehåller protein, fett och/eller fiber.
Det håller blodsockret stabilt och hungern under kontroll. Du kan till exempel äta 10 mandlar och några morotsstavar eller körsbärstomater med fetaost och balsamvinäger.

Fyll en halvliters flaska med vatten och drick ur den flera gånger under dagen.
Studier visar att vatten gör att du känner dig mindre hungrig.

Bonus: Välj en godsak att belöna dig med.
En till tre gånger i veckan får du äta en liten godsak. Välj till exempel en bit mörk choklad eller lite glass. Använd dina mindfulnessfärdigheter när du äter den.

 

Läs vidare: Träningen som föryngrar kroppen

 

AV: Erik Olkiewicz
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Omöjligt att gå ner i vikt? Så gör du för att lyckas!

svart-att-ga-ner-i-vikt
Står vågen stilla, trots att du kämpar på med nyttig och kalorisnål mat? Här är viktcoachens bästa tips.
Läs mer: Omöjligt att gå ner i vikt? Så gör du för att lyckas!

 

Bli smal & frisk med fasta – 5:2-klubben hjälper dig att lyckas!

5:2-klubben erbjudande

Bli smalare och friskare med succémetoden 5:2! Med MåBra:s populära vikttjänst 5:2-klubben får du alla verktyg du behöver för att lyckas med din fasta. Just nu från 99 kronor i månaden!
Läs mer: Bli smal & frisk med fasta

 

10 små viktknep som ger stor effekt

Färgstark mat på en vit tallrik och magert protein med mycket grönsaker ger alla rätt!
Det finns inga genvägar till en sund vikt, men däremot finns det smarta knep att ta till! Här är 10 små förändringar som tillsammans kan ge goda resultat.
Läs mer: 10 små viktknep som ger stor effekt

 

Bli fri från sötsug – med hjälp av mindfulness

sotsug-mindfulness

Sitter sockerbegäret i huvudet? Här är coachens 6 bästa tips för hur du besegrar suget med mental träning.
Läs mer: Bli fri från sötsug – med hjälp av mindfulness

Vill du testa KBT på nätet gratis för att förändra dina kost- och motionsvanor?

$
0
0

Vill du bli en av våra testpersoner och lära dig förändra din livsstil med hjälp av KBT?

MåBra söker kvinnor som kostnadsfritt vill testa ett internetprogram för att förändra sina kost- och motionsvanor i en positiv riktning. ”Kost och Motion” är ett helt nytt självhjälpsprogram för sundare vanor, framtaget av Livanda – Internetkliniken AB.

Programmet bygger på KBT (kognitiv beteendeterapi) och innehåller en rad verktyg för att arbeta med dig själv – med mål, motivation, tankar, känslor och beteenden.

Det kan även användas som ett stöd för viktnedgång, även om det huvudsakligen är inriktat på förbättrad hälsa generellt.

I gengäld vill vi att du, om du är nöjd med programmet, medverkar som framgångscase när vi lanserar tjänsten för MåBra:s läsare.

Är du intresserad av att vara en av våra testpersoner? Skicka i så fall ett mejl till Malin Karlberg på malin.karlberg@mabra.aller.se, där du kort beskriver dig själv och varför du är intresserad av att testa programmet.

Därför blir du hungrigare av socker

$
0
0

Vill du hålla hungern i schack gör du bäst i att undvika socker.

Känner du dig ständigt hungrig och sugen? Då kan det vara läge att fundera över hur mycket socker du får i dig varje dag. Sötsaker har nämligen förmågan att göra dig hungrigare, visar en rad olika forskningsrapporter.

Detta sker främst på två olika sätt. Dels så stimulerar sockret en magsäcksutvidgande reflex, vilket gör att trycket i magsäcken minskar och du känner dig mindre mätt. Glukosen i sockret får magsäcken att slappna av och du kan äta mer av söta livsmedel innan du uppnår en mättnadskänsla, visar norsk forskning som publicerats i Tidsskrift for Den Norske legeforening.

Ett experiement från Lunds Universitet visar till exempel att personer som får en frukost innehållande 25 procent socker äter betydligt större portioner än personer som får en frukost innehållande endast 2 procent socker.

Dessutom så gör sockret att kroppen frigör hungerpeptiden ghrelin, ett aptitstimulerande hormon som signalerar att du ska äta. Spanska forskare har också lyckats visa att ghrelinet får kroppen att lagra mer fett, och främst kring magen – det vill säga den farligaste typen av fett.

Vill du hålla en hälsosam vikt och slippa ständiga hungersug gör du alltså bäst i att hålla sockerintaget på en låg nivå.

 

Psst! Vill du dra ner på sockret? Gå med i vår utmaning ”3 veckor utan socker” på Facebook!

Läs mer om MåBra:s sockerutmaning på mabra.com/sockerfri

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

MåBra granskar: Hur bra är de naturliga sockeralternativen?

Allt fler väljer bort vitt socker. Men hur bra är alternativen?
Har du bytt ut det vita fulsockret mot naturligt finsocker i tron att det är nyttigare? Då ska du läsa det här!
Läs mer: Hur bra är de naturliga sockeralternativen?

 

Nya sockerlarmet: Ligger du i riskzonen? Kolla här!

En munk är en uppenbar källa till socker, det är de dolda och oväntade sockerkällorna som luras, varnar experterna

Svenskarnas sockerkonsumtion placerar oss i riskzonen för att drabbas av dödlig hjärtsjukdom, visar en amerikansk studie. Största boven är det tillsatta sockret…
Läs mer: Ligger du riskzonen? Kolla här!

 

Lista: Så mycket socker innehåller maten

Smaksatt fil och yoghurt kan vara riktiga sockerbomber.

För mycket socker kan leda till både övervikt och hälsoproblem. Här listar vi hur många sockerbitar som gömmer sig i några vanliga livsmedel!
Läs mer: Så mycket socker innehåller maten

 

Forskare: Ät jordnötter – då minskar du sötsuget!

jordnotter-gå-ner-i-vikt-rasa-i-vikt-bli-av-med-sötsuget-nyttig-frukost
Här är forskarnas teorier om varför du håller dig mätt längre – om du äter jordnötter till frukost!
Läs mer: Ät jordnötter – då minskar sötsuget!

Studie: Kvinnor över 50 får bäst effekt av träning!

$
0
0

Kvinnor som passerat klimakteriet kan se förbättrade träningsresultat.

Ju äldre du blir, desto viktigare är det att du håller dig fysiskt aktiv. Eftersom muskelmassan minskar och förbränningen sjunker hos äldre kvinnor kan inaktivitet lätt leda till övervikt och ett ohälsosamt midjemått.

En ny studie från North American Menopause Society visar dock att äldre kvinnor faktiskt får bättre effekter av träning än vad yngre kvinnor får.

Forskarna kunde tydligt se att även en måttlig fysisk aktivitetsnivå – till exempel raska promenader, lätt jogging eller trädgårdsarbete – hade stor positiv inverkan på såväl BMI-värde som midjemått och kroppsfettprocent hos kvinnor efter klimakteriet.

Även yngre kvinnor får givetvis goda effekter av träning, men inte lika bra resultat som de äldre kvinnorna.

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Motionstabell – så mycket förbränner du

148389080-700x465

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.
Till motionstabellen!

 

10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Svårt att stå emot suget? Med de här smarta knepen blir det lite lättare!

Du har bestämt dig för att undvika fikabröd, godis och friterat. Men så kommer det plötsligt – Det Stora Suget som är nästintill omöjligt att stå emot. Här är 10 smarta tips som hjälper dig!
Läs mer: 10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

 

7 smarta knep som vrider upp din fettförbränning

Välj rätt mat och öka din fettförbränning!
Kämpar du med att gå ner i vikt – utan att något händer? Det kan vara din förbränning som är alltför långsam. Här är knepen som får din kropp att bränna mer fett!
Läs mer: 7 smarta knep som vrider upp din fettförbränning


Succén är tillbaka! Beställ MåBra-kalendern 2016 till specialpris

$
0
0

Den snygga, matnyttiga och peppande MåBra-kalendern för 2016 är här! Beställ ditt exemplar nu – innan de säljer slut.

I MåBra-kalendern hittar du, utöver de vanliga kalenderfunktionerna, konkreta tips om din kost, träning, personlig utveckling och hälsa. Vi har även gjort plats för din MåBra-status varje vecka. Kalendern har en kraftig och slittålig pärm i rosa linnetextil och den är 160 sidor tjock i A5-format. Ett praktiskt gummiband håller allt på plats.

 

Pris: Endast 75 kr* om du är MåBra-prenumerant, annars 99 kr*
* porto- och expeditionsavgift tillkommer med 29kr

 

Så här beställer du:

MåBra-prenumerant:
Beställ enkelt genom att logga in på prenumerera.se/mabra med ditt kundnummer och postnummer eller ring 042-444 30 31. Under ”Mina sidor” ser du aktuella erbjudanden till dig som prenumerant.

Icke prenumerant:
Fyll i uppgifterna i formuläret nedan!

 

 

 

Beställ senast 31/12 2015. Beräknad leveranstid efter beställning är 2–3 veckor. Faktura sänds separat.
…
Vill du bli prenumerant och ta del av alla fördelar? Gå in på www.prenumerera.se/mabra.

Matlögnerna som saboterar din viktnedgång

$
0
0

gar-inte-ner-i-vikt

Myt 1: Så länge du äter hälsosamt behöver du inte bry dig om kalorier
Även hälsosam mat innehåller kalorier, socker, salt och fett. En halv avokado ger 161 kalorier, och 18 cashewnötter har 163 kalorier i sig. Röda viner och mörk choklad är fulla av antioxidanter, men i övermått kan de leda till att du går upp i vikt.

Fullkornspasta och fullkornsbröd har lika många kalorier som vanlig pasta eller vanligt bröd. Skaffa dig en uppfattning om hur många kalorier våra vanligaste livsmedel innehåller så att du inte luras av hälsoglorian som hänger ovanför en del av dem. Använd gärna MåBra:s kaloritabell!
Läs mer: ”Äter jag för få kalorier?”

 

Myt 2: Du kan rasa i vikt blixtsnabbt
Du kan förmodligen gå ner en hel del i vikt om du blixtbantar, men mycket av den vikten lär återvända när du börjar äta normalt igen. För att gå ner ett halvt kilo måste du göra dig av med 3 500 kalorier. Det gör du bäst genom att äta mindre portioner och röra på dig mer.

Om du äter 500 färre kalorier varje dag i en vecka kommer du att gå ner cirka ett halvt kilo. Det är en normal viktminskning. Du kan även välja att äta 250 färre kalorier och bränna 250 kalorier varje dag genom motion, till exempel genom att ta en daglig powerwalk på 30 minuter.
Läs mer: Bästa maten för dig som har stannat i vikt

 

Myt 3: Om du tränar får du äta hur mycket du vill
Många tror att de kan öka sitt matintag bara för att de tränar. De äter en rejäl lunch och ett extra mellanmål och undrar sedan varför de inte går ner i vikt. Men de flesta av oss bränner inte så mycket att det jämnar ut sig. Om du vill unna dig ett mellanmål, ät i så fall en lite mindre lunch.

Forskning visar att människor oftast överskattar hur många kalorier de förbränner under ett motionspass. I en studie fick deltagarna springa på ett löpband och sedan äta motsvarande mängd kalorier från ett buffébord. De överskattade antalet brända kalorier med tre till fyra gånger. Sedan överkompenserade de genom att äta två till tre gånger så många kalorier som de i själva verket hade bränt.
Läs mer: Så undviker du att äta för mycket efter träningen

 

Myt 4: Det är alltid smart att välja att äta sallad
Många skulle må bra av att få i sig mer grönt. Ett par nävar grönsallad ger 10 kalorier. Men om du går all in och kör extra allt, och lägger till fetaost (90 kalorier), valnötter (93 kalorier), bacon (50 kalorier), kyckling (139 kalorier), tranbär (46 kalorier), krutonger (100 kalorier), ett hårdkokt ägg (78 kalorier), avokado (114 kalorier), och dressing (76 kalorier), så går din lunch loss på 800 kalorier.

Nöj dig kanske bara med ett hårdkokt ägg, avokado och fiberrika grönsaker. Då får du både muskeluppbyggande proteiner, nyttiga fetter och kolhydrater som mättar.
Läs mer: Kalorifällorna som du tror är nyttiga

 

Myt 5: Du blir fet av att äta fett

I teorin låter det rimligt: Fett har nio kalorier per gram, kolhydrater och protein har bara fyra kalorier per gram, så för att gå ner i vikt måste du undvika fett. Men fett är inte fienden. Fett gör dig inte fet, lika lite som att grönsaker gör dig grön och socker gör dig söt.

Fett kan öka din mättnadskänsla så att du äter mindre totalt sett och undviker att småäta mellan måltiderna. En annan fördel är att fett hjälper dig att tillgodogöra dig vissa vitaminer och näringsämnen.
Läs mer: Fetterna som är bra för figuren

 

Myt 6: Det är bättre för hälsan att äta light-produkter
Fett är en av de saker som gör att maten smakar bra. När man tar bort fettet från livsmedel försvinner mycket av smaken. För att kompensera för detta bortfall tillsätts ofta socker, sötningsmedel och tillsatser för att förbättra livsmedlens smak och konsistens. Dessa tillsatser är inte alltid bra för kroppen.

Satsa i stället på att äta naturliga råvaror och mat med naturlig fetthalt. Dessutom så betyder inte ”låg fetthalt” och ”fettfri” att livsmedlen är kalorifattiga. Dessa etiketter kan också få dig att äta mer. Deltagarna i en studie åt upp till 50 procent mer av livsmedel som forskningsledarna falskeligen märkt med ”låg fetthalt” än de gjorde av exakt samma livsmedel med de riktiga etiketterna på.
Läs mer: Lightläsk kan öka ditt midjemått

 

Källor: Realsimple.com, Eatingwell.com, Prevention.com, Oprah.com, Popsugar.com

 

AV: Erik Olkiewicz
BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Negativa kalorier: Maten som bränner fett!

brysselkål negativa kalorier

Visste du att det finns mat som kräver mer energi av kroppen att smälta än vad den tillför? Fenomenet kallas negativa kalorier, och kan hjälpa dig att tappa kilon på nolltid!
Läs mer: Maten som bränner fett!

 

Stoppa sötsuget – med rätt mat!

sötsug

Plötsligt kommer det – suget – du bara måste ha godis eller en bulle NU! Vad är det egentligen som händer med oss när begäret slår till? Lär dig tolka suget för att kunna ta kontroll över begären.
Läs mer: Stoppa sötsuget – med rätt mat!

 

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

hungrig fast jag ätit

Kurrar magen trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.
Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

Forskare: Därför är det nyttigt att äta bananskal

$
0
0

Bananskalet är kanske inte lika gott som bananen – men väldigt nyttigt!

Att bananer innehåller en rad välgörande ämnen vet vi redan, men experter menar nu att det är ännu nyttigare att äta upp bananskalet. Däremot har ingen påstått att det smakar särskilt gott…

Bananskalet innehåller höga halter av vitamin B6 och B12, såväl som magnesium, kalium, fibrer och protein. Dessutom är det rikt på antioxidanter som kan hjälpa till att öka din fettförbränning. Omogna bananer har högst koncentration av antioxidanter, enligt en studie publicerad i Applied Biochemistry and Biotechnology.

B-vitaminerna stärker samtidigt kroppens immunförsvar, normaliserar blodsockret, förbättrar hjärthälsan och stöttar nervsystemet.

Tryptofanet i bananskalet boostar också serotoninproduktionen i hjärnan och har därmed en humörhöjande effekt. Dessutom innehåller skalet lutein, som är bra för synen.

I västvärlden är det i dag ovanligt att äta bananskal, men i många andra kulturer äts de kokta eller friterade. Det enklaste sättet att få i sig bananskal är att mala ner dem och blanda dem i en smoothie med andra frukter, bär och grönsaker.

Se dock till att välja ekologiska bananer och att skölja skalet noga innan du äter det.

Källa: Yahoo! News

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Alla pratar om bananpannkaka – så gör du

bananapannkaka
Bananpannkaka är perfekt som lyxig frukost eller snabbfixat mellanmål. Här bjuder vi på flera lättlagade recept!
Läs mer: Alla pratar om bananpannkaka – så gör du!

 

Omöjligt att gå ner i vikt? Så gör du för att lyckas!

svart-att-ga-ner-i-vikt
Står vågen stilla, trots att du kämpar på med nyttig och kalorisnål mat? Här är viktcoachens bästa tips.
Läs mer: Omöjligt att gå ner i vikt? Så gör du för att lyckas!

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

bli av med sötsug

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.
Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

 

”Jag ville vara nyttig – men höll på att dö”

$
0
0

När det var som värst vägde Malin bara 36 kilo.

Det var en vacker dag i juni. Jag låg på badrumsgolvet i fosterställning och kände ångesten riva i mig: Jag lyckades inte kräkas upp baguetten med kycklingröra jag precis ätit!

Solen sken och fåglarna kvittrade och jag tänkte: ”Jag har allting, men det känns inte som om det tillhör mig. Antingen tar jag livet av mig eller så söker jag hjälp.”

Till och med jag själv insåg att jag var svårt sjuk.

Några veckor senare togs jag in på en ätstörningsklinik i Stockholm. Jag lämnade min ettårige son och min sjuåriga dotter, utan dåligt samvete. Tron på mig själv var i botten och jag var övertygad om att de hade det bäst med sin pappa.

Bara jag får komma dit och sova i två veckor så blir allt bra, tänkte jag.

Jag vägde 36 kilo och diagnosticerades med ortorexi, anorexi och bulimi. Klinikens regim var stenhård. Jag blev inlåst och fick först inte gå ut, inte ens gå på toaletten ensam. Varje dag var jag tvungen att äta 3 000 kalorier. Helst ville de att vi patienter skulle äta antidepressiva också, men det vägrade jag.


Hela dagarna satt jag
inne och allt handlade om mat. Det enda jag kunde göra var att sova och äta. Jag ville prata med en psykolog och försöka börja reda ut vad mina problem berodde på, men det fick jag inte. ”Din hjärna är i svältläge och då fungerar den inte”, sa läkarna.

Varje kväll ringde min dotter Tindra och grät. Hon sa: ”Jag vill att du ska vara här. Pappa kan inte göra flätor. Det gör inget att du är som du är – kom hem! Jag luktar på din tröja!”

Vad säger man då? ”En dag, älskling, kommer jag att komma hem och då ska vi bli en familj igen, men nu måste jag göra det här.”

Hur hamnade jag där, en 29-årig tvåbarnsmamma som hade allt: två fina barn, en underbar man, ett perfekt hem och ett yrke som PT och hälsocoach som jag älskade?

Allt började redan när jag var liten, i samband med mina föräldrars skilsmässa. Det var en jobbig tid och jag försökte vara stark och duktig, inte visa vad jag egentligen kände. Men inne i huvudet var det helt kaotiskt, fullt med tankar och känslor – som popcorn. Och när tryggheten i familjen försvann började de poppa som galna, helt utom kontroll.


På något sätt
var jag tvungen att återfå kontrollen och jag fick det genom maten. Vid 12 års ålder slutade jag att äta middag. På ett halvår tappade jag 10 kilo. Mina föräldrar blev förtvivlade och tog med mig till en läkare. Precis som de flesta fokuserade han helt på vikten och glömde bort att ta reda på orsaken till att jag lät bli att äta. Så visst, jag började äta och gick upp i vikt igen, men innerst inne fanns problemet kvar.

För nu hade jag hittat en metod som fungerade för mig. Den blev min nya identitet: tjejen som hade kontroll på maten. Jag lät inte längre bli att äta, men jag hade tydliga regler för vad jag fick äta och när.

Jag ville vara nyttig och undvek socker och vitt bröd, åt inte efter sex på kvällen och tränade. Jag var alltid hungrig när jag gick och la mig. Och det fungerade. Jag höll mig i form, var duktig och söt och visade aldrig några svagheter – min osäkerhet dolde jag noga under ett perfekt yttre.


Så blev jag vuxen
och det var en bergochdalbanefärd. Under några få år hann jag träffa mitt livs kärlek Anders, bli med barn och föda en flicka med vattenskalle som dog några timmar efter att hon fötts. Sedan blev jag själv svårt sjuk och var nära att dö.

Så när vår dotter Tindra föddes var jag inte redo. Jag var rädd för att känna, rädd för att mista henne precis som vi mist vår första dotter. Jag ville vara med henne, ändå gav det mig ångest eftersom jag kände mig så otillräcklig.

Så jag tog till de metoder jag visste fungerade för att bli lugn: Jag åt kontrollerat, tränade, presterade och stängde av alla känslor. Jag såg till att vi hade ett vackert hem, jag skaffade mig en utbildning.

Tindra hängde med hela tiden, men jag var egentligen inte där med henne.

Det gick några år innan vi fick vårt andra barn. Jag fick ett missfall och sedan dröjde det innan jag blev gravid igen. Det var en tufft tid.


Så när Viggo föddes
trodde jag att jag skulle bli lycklig. Han var så ljuvlig! I två veckor njöt jag av att ha blivit mamma. Sedan fick han kolik. Hur jag än gjorde kunde jag inte minska hans magkramper och jag började återigen känna mig värdelös och otillräcklig.

Jag som bara ville vara duktig gick ensam om dagarna med ett barn vars skrik sa ”du duger inte” tydligare än ord. Jag levde som i en dimma och mådde allt sämre. Utan att märka det började jag halka in i min mat- och träningskontroll, men på ett sätt som inte alls var hälsosamt.

Det började med att jag uteslöt livsmedel efter livsmedel ur min kost för att se om det skulle få Viggo att må bättre. Han bara skrek och skrek, dag som natt. Eftersom inget hjälpte fick jag till slut i princip bara i mig te. Sedan testade jag att börja springa och det hjälpte mot ångesten.

Löprundorna var enda stunden på dagen då jag mådde bra, och missade jag dem fick jag närapå panik.

Resten av tiden fyllde jag tvångsmässigt med andra måsten för att dämpa ångestkänslorna.

Resultatet blev att jag knappt sov, knappt åt och var i gång från tidiga morgonen till sena kvällen. Jag satt aldrig, för jag visste att om jag väl lutade mig tillbaka skulle jag inte orka resa mig upp igen.

Efter några månader kände jag själv att något inte stämde.

Jag avskydde Viggo och kunde lägga honom på golvet och bara gå min väg. Min man Anders fick tillfredsställa alla behov av närhet som han och Tindra hade. Jag klarade inte det, utan skötte bara det praktiska.

Dessutom hade jag börjat kräkas upp det lilla jag åt. Jag, som egentligen hatar att spy, hade börjat få panik av mättnadskänslan och när jag fick upp maten spred sig ett lugn i kroppen som övertrumfade obehaget.

Eftersom jag fick i mig så lite näring påverkades min hjärna: jag klarade inte av att läsa, tappade ständigt fokus, kom inte ihåg vad folk sa. Till slut levde jag helt i min egen värld.

Jag hade helt förlorat kontrollen över matkontrollen.

Till slut låg jag där på kakelplattorna i badrumsgolvet och insåg att om livet skulle se ut så här var det inte värt att levas.

Veckorna på ätstörningskliniken kändes årslånga. Enda ljuspunkten var att jag fick åka hem några gånger på helgerna. Första gången har etsat sig fast i minnet.

Jag stod vid kylskåpet när Anders och Tindra kom in genom dörren – och hennes min när hon såg att jag stod i köket som en vanlig mamma… jag kan knappt beskriva den. Hon började gråta hejdlöst, slängde väskan och kastade sig om halsen på mig: ”Är det du mamma, är det verkligen du?”

Den filmen spelas fortfarande i mitt huvud.

Jag trodde aldrig att hon skulle längta så efter mig efter alla gånger jag svikit henne. För första gången blev det tydligt för mig hur mycket jag betydde för mina barn. Innan dess trodde jag att jag inte kunde ge dem något emotionellt.

Efter åtta veckor fick jag äntligen komma hem. Där fortsatte den strikta regimen. Jag var tvungen att gå och väga mig och prata med en psykolog en gång i veckan. Det var, som alltid, en väldig fixering vid vikten. Men jag ville hela tiden ta reda på orsaken till att jag blivit sjuk, för att kunna ta itu med problemet från grunden.

Till slut insåg jag att jag aldrig skulle bli fullt frisk om jag förlitade mig på den vanliga vården. De har alldeles för lite kunskap om ätstörningar. Jag började läsa en grundutbildning i psykosyntes – för att förstå varför jag var som jag var. Jag fick gå i terapi, jag mediterade och gick in i mig själv. Stundtals var jag helt förstörd när jag kom hem. Det var så mycket som skulle ut, så mycket ilska.

Sakta började jag förstå hur mitt kontrollbehov uppkommit under barndomen och att jag måste kämpa emot det – och lära mig att jag är värd att älska även om jag inte är perfekt.
Att jag själv utbildat mig till samtalscoach har varit en viktig del av mitt tillfrisknande.

Nu jobbar jag mycket med att inte lyssna på tvångstankarna. Min strategi är att göra tvärtom. Om de säger att jag måste ut och springa ligger jag kvar i sängen på morgonen, om de tycker jag ska planera middagen går jag en promenad… det innebär att jag inte alltid är så fungerande.

Och min familj har fått vänja sig vid en ny Malin. De var ju medberoende, kan man säga – vana vid att alltid få maten serverad och att bo i ett skinande rent hem.

Jag har förstört vissa delar av min kropp, jag har inga reserver kvar. Om jag inte sover ordentligt blir det popcorn i mitt huvud och mina tankar blir destruktiva igen. Jag jobbar med det: att komma i balans både fysiskt och inombords. Och det går framåt. Jag vågar känna – jag är ledsen, glad och arg, hela registret!

Det har förstås varit jättejobbigt för barnen. Men i dag är jag inte längre rädd för deras skull. Barnen har lärt sig att det går bra att ta sig ur en kris, man kan göra det! Så jag känner mig väldigt trygg med dem. De har inga problem att visa känslor. Tindra har fått vara arg, fått skrika ut vad hon känt.

När vi var några månader i Thailand i vintras fick vi chansen att mötas som mamma och dotter så som jag hade velat möta henne när hon föddes – med fysisk närhet, lyssnande och bekräftelse.

Tindra sa: ”Tänk att du cyklar med mig till skolan, mamma, tänk att du håller mig i handen.”

Det skär i mig när jag tänker på att hon inte trott att jag tyckt om henne som hon är. Men att känna kärlek är inte alltid lätt. Stänger du av känslosystemet är det inte bara negativa känslor som stängs av.

Jag brinner fortfarande för hälsa och träning, men jag kommer inte att kunna arbeta med det som jag gjort förut. Min dröm är att få föreläsa, att få hjälpa andra som fastnat i perfektfällan – alla som tror att livet måste kontrolleras snarare än levas.

Det är så lätt att halka dit. Se på mig:

Jag ville bara leva nyttigt – men jag höll på att ta livet av mig.

BERÄTTAT FÖR ANKI SYDEGÅRD
FOTO: JONAS BILBERG

 

LÄS MER:

 

Testa dig själv: Har du problem med maten?

Äter du medvetet?
Många av oss överäter – vi tar för stora portioner och småäter. Och att råda bot på det med olika dieter är näst intill omöjligt. Men mindful eating, som hjälper oss förändra hur vi tänker, har visat sig vara mycket effektivt.
Läs mer: Testa dig själv – har du problem med maten?

Madeleine om sockermissbruket: ”Jag åt tills jag svimmade!”

Madeleines sötsug var så starkt att hon inte kunde stå emot.

Madeleine dövade sin ångest med sötsaker, som hon hetsåt i hemlighet. För MåBra berättar hon om hur hon tog sig ur sockerberoendet.
Läs mer: ”Jag åt tills jag svimmade”

11 tecken: Har du en osund relation till mat?

Har du en osund relation till mat?

Många kvinnor lider av ätstörningar – eller har ett osunt förhållande till mat. Hur är det med dig? Här är 11 tecken på att du kan behöva förändra ditt sätt att se på mat.
Läs mer: Har du en osund relation till mat?

Nyttigaste snacksen till tv-soffan – kostexperten tipsar!

$
0
0

Frukt, ost och nötter är både nyttigt och gott!

Det finns bättre och sämre alternativ för dig som vill unna dig något gott då och då, men ändå hålla midjemåttet i schack. Här är Ola Lauritzsons lista på nyttiga alternativ till chips och lösgodis.

Torkad frukt
Mango, aprikoser och fikon är några torkade favoriter som går att köpa i vanliga affärer och som är helt naturliga. Mullbär, goiji och physalis är några mer exotiska varianter, ofta kallade superfruits för sitt höga innehåll av antioxidanter. Däremot bör du se upp med ”naturgodis” och vissa former av torkad frukt som läggs i sockerlag för att bli mjuka, som torkad ananas, blåbär och tranbär (för att de ska bli saftiga fyller man dem ofta med sockerlösning). Kolla på innehållsförteckningen och välj bara produkter som är helt naturliga. Och försök hålla dig till några stycken. En torkad aprikos innehåller lika mycket socker som en färsk motsvarighet – och som du vet är det lätt att äta väldigt många. Undvik helt dragerade produkter som ofta täcks med ”yoghurt” – massor av tillsatt socker.

Nötter
Utmärkt naturgodis om du väljer naturliga eller torrostade varianter. Håll dig till en näve, ca 40 gram, annars blir det lätt för mycket kalorier (40 gram motsvarar ca 200 kcal).
Läs mer: Nyttigaste nötterna för dig som vill tappa kilon

Kokosflarn
Kokos har verkligen fått ett uppsving på senare tid och innehåller mycket fibrer. Numera går det att köpa kokosflarn på påse eller i lösvikt i många livsmedelsbutiker. Vissa sorter är dock torkade i sockerlag så undvik dem. Allra bäst är det förstås att äta färsk kokos som du skivar i bitar – det håller munnen sysselsatt länge och gör att du inte äter särskilt mycket.
Läs mer: Kokosolja – hype eller hälsokur?

Rostade kikärtor
Utmärkt snack med högt proteininnehåll och relativt lågt GI. Krydda gärna med lite chiliflakes eller cayennepeppar, så blir de till en riktig smakexplosion i munnen.

Pumpakärnor
Jättebra snacks som är både gott och nyttigt med ett högt innehåll av protein och omega-3. Dessutom rikt på zink som är bra för immunförsvaret.
Läs mer: 7 tecken på att du behöver äta mer zink

Rostade solroskärnor
Gott och nyttigt snacks som är lätt att ha i handväskan eller vid skrivbordet. Finns både som naturella och rostade. Passar dessutom utmärkt som smakhöjare till sallader, i bröd och på många maträtter.

Riktigt mörk choklad eller råa kakaobönor
Kakao är det mest antioxidantrika livsmedel vi känner till. Och väljer du en riktigt mörk variant, till exempel Lindts 90% choklad, så får du inte bara i dig många nyttiga ämnen utan du nöjer dig också ofta med ett par bitar. Om du hittar råa kakaobönor eller rå kakaomassa kan du själv göra din choklad genom att äta bönorna som de är (smakar väldigt bittert) eller blanda med en lite mängd naturlig sötma (t ex kokossocker) för att göra din egna desserter. Tänk på att kakao innehåller koffein och kan försämra din sömnkvalité.
Läs mer: Så kan choklad hjälpa dig att tappa kilon

Oliver
Oliver innehåller rikligt med nyttigt fett och e-vitamin. Passar utmärkt som elegant snacks. Välj mellan stora, saftiga gröna varianter och kalamati. Men undvik många av de svarta oliver som säljs på burk – ofta är de billiga gröna oliver som färgats.

Grönsaksstavar
Snackssuget beror ofta på en inlärd vana av att vi vill tugga på något. Om du förbereder morötter, selleri eller gurka och skivar i stavar som du har i kylen, då finns det alltid något nyttigt att tugga på när andan faller in.

Smakrika ostar
Kalcium, som finns rikligt i ost, kan faktiskt bidra till att minska fettupptaget i tarmen. Och en ostbricka är ett både lyxigare och godare alternativ till godispåsar och chipsskålar. Välj bland smakrika hårda ostar och undvik helst mjuka varianter som brie, camembert och mozzarella – då nöjer du dig normalt med en mindre mängd.
Läs mer: Ost ökar fettförbränningen

Cocktailtomater
Numera hittar man många olika tomatsorter i praktiska munsbits-storlek. Varva olika färger och testa dig fram. Små plommontomater är en favorit som är perfekt som TV-godis.

Ola Lauritzson driver vikttjänsterna 5:2-klubben och GI Viktkoll i samarbete med MåBra.

 

Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

vikttjanster

Läs mer: Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

Missa inte: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!

kaloritabell

Få koll på kalorierna med MåBra:s populära kaloritabell – ett superverktyg för dig som vill hålla formen och vikten! Nu med en ny uppdaterad funktion där du enkelt kan räkna ihop allt du äter.
Läs mer: MåBra:s kaloritabell – nu med ny funktion!

 

Därför räcker 3 minuters träning – i veckan!

treminutersmetoden-700x439

Kan du minska i vikt trots att du gärna skippar långpassen på gymmet? Ja, enligt nya supermetoden är tre minuters intensiv träning per vecka allt som behövs för att komma i form!
Läs mer: Därför räcker 3 minuters träning – i veckan!

Viewing all 952 articles
Browse latest View live